the wooden and orderly interior characterizes the school of culture in rakkestad in norway

rakkestad culture school by oslotre and fragment

oslo practices oslotre and fragment completed a culture school in the heart of rakkestad, a municipality dedicated to wood in Norway. its materiality and profile celebrate the design language of neighboring buildings. made entirely of drink and wood-based materials, it adapts in height and shape to existing buildings, forming a unifying cultural place.

the new culture school holds an open and inviting glass facade towards the square, where the entrance area and the main activity room are located. the facade consists of a profiled wooden cladding, divided into a pattern with a rhythm that follows the other structuring principles of the building – the windows and glazed elements follow the same rhythms.
all images by kyrre sundal

a clear and neat layout

the project led by oslotre and fragment is covered with solid wood on two floors with a gross area of ​​774 m². The load-bearing walls, slabs and CLT roof are insulated with wood fiber and clad in 100% mineral pine (pine heartwood). by using wood-based materials in all its components, the construction of the exterior wall allows for a dynamic and breathable façade.

the architects used a very clear and neat layout, arranging the acoustic rooms along the north and east sides of the building, while the more open and flexible areas face the plaza to the south and west. service functions are brought together in a central core, acting as a room divider that allows movement to and from rehearsal cells in a hallway without disturbing adjacent rooms where a lesson might be. the ground floor contains special rooms for music, dance and theatre, and ensemble rooms with a height greater than the other classrooms (4.8 m instead of 3). comparable to this level, the upper floor plan is somewhat smaller and primarily includes rehearsal cells and rooms for the visual arts.wood and neat interior characterize this school of culture in norway

color accents in the main rooms

a fully integrated ventilation system hidden behind the ceiling and walls allows air to circulate through wooden slats without any visible appliances or grilles. a carefully selected material palette includes visible CLT surfaces and pine wood slats in the walls and ceiling. the architects chose green terrazzo flooring for some rooms, and warm red acoustic textile curtains add a playful touch to the otherwise muted interior. the shape and the technical solutions of the building made it possible to achieve a cost-effective construction while maintaining high quality in the details.

wood and neat interior characterize this school of culture in norway

the school consists of special rooms for the teaching of music, dance and the arts

Comments are closed.