The perch house / Chadbourne + Doss Architects

The perch house / Chadbourne + Doss Architects

© Kevin Scott© Kevin Scott© Kevin Scott© Kevin Scott+ 48


  • Region Area of ​​this architecture project Region :
    5650 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2020


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: Big ass fans, CR Laurence, Lutron, Neolith, Delta Faucet, FilzFelt, honey, oral, Prosoco, Richlite, Sherwin-Williams, toto, Uponor, Viessmann, Warmboard, Wilsonart, Control4, corian, J Geiger, Juno Lighting+3-3


© Kevin Scott
© Kevin Scott

Text description provided by the architects. The owner’s design brief called for an adventurous sanctuary inspired by the forest, sea and sky of the Salish Sea. Additionally, they wanted a home that would age well, support their active lifestyles and adapt as they age. Occupying an urban corner lot on Seattle’s Queen Anne Hill, the 5,500 square foot home opens to sweeping views of the sea and the Olympic Mountains while encircling a courtyard that encapsulates an idealized northwest atmosphere. of the Pacific.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The rigorous architecture modulates the experience of the natural and urban world beyond as well as the occupant’s desire for privacy or exposure. Entering through a large cedar gate into the concrete plank-walled courtyard, one is greeted by the sights and sounds of a water feature with a lush island, walnut swings that launch one into the above the water and a patio with a fire pit that opens to western views of the Sound. This transition from the outside world to the private realm reveals a suspended steel and walnut staircase through a large three-story glazed wall. It invites visitors to venture inside and out.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
© Kevin Scott
© Kevin Scott

Exterior materials include concrete, zinc siding, painted aluminum panel and western red cedar. These materials are selected for their timelessness and durability over time. Deep overhangs shelter outdoor decking allowing use in the rain, shielding from the hot summer sun and allowing the winter sun to penetrate deep into the home. High performance windows and doors with narrow metal frames provide expansive views, access to exterior spaces at all levels and natural ventilation. Electrical needs are exceeded with a photovoltaic solar panel on the flat roof.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The house is organized around the central courtyard with an east-facing wing for the garage below and guest areas above, including a one-bedroom apartment for family, friends or a future carer. A rooftop terrace to the east allows for al fresco dining sheltered from the prevailing westerly winds.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
First floor plan
First floor plan

A west-facing wing houses the owner’s spaces, including a gym and spa tub on the ground floor; Bedroom, bathroom, office and sleeping porch on the middle level; and kitchen, scullery, dining room and living room on the upper floor. Connecting the two wings is a circulation and service space which includes a cloakroom on the ground floor, storage and a laundry room above, an elevator and a suspended steel and walnut staircase illuminated by a linear skylight above.

© Kevin Scott
© Kevin Scott
© Kevin Scott
© Kevin Scott

Interior materials reference the forests of Puget Sound with hickory floors and cedar ceilings; water with concrete, dark sintered stone, stainless steel and blackened steel; and the sky with Bianco Treviso quartzite and white plaster finishes. The panoramic glass facade highlights nature.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

The landscape is ever-changing with views of the Olympic Mountains on gloriously sunny days and urban vistas in the foreground when the fog is low. Completed at the start of the pandemic, the house provided a healthy refuge. With various indoor and outdoor spaces, the house provides places to rest, relax, work, exercise, and socially distanced gatherings.

© Kevin Scott
© Kevin Scott

Comments are closed.