The house of the urban courtyard / Studio Sudaiva

The house of the urban courtyard / Studio Sudaiva

© Geeth Gopinath© Geeth Gopinath© Geeth Gopinath© Shamanth J Patil+ 30

© Shamanth J Patil
© Shamanth J Patil

Text description provided by the architects. Unnati – The Urban Courtyard House is a special project designed for a client who has been following our work for a few years. Apart from the program and some indicators of space sizes (generous but as far as possible – more garden and less house), carte blanche was given to us to experiment and create a unique design.

© Shamanth J Patil
© Shamanth J Patil
Section - AA
Section – AA
© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

In the 4,000-square-foot lot, the plan solved ground coverage of 60% of the built area, leaving room for a generous yard and larger-than-usual setbacks. Inspired by the traditional Indian courtyard house model which includes a central courtyard, the house has an off-center courtyard surrounded by rooms on different levels. The interplay of levels creates carefully proportioned volumes that enrich the experiential sequence throughout the house.

© Shamanth J Patil
© Shamanth J Patil
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

An intimate connection to the private courtyard from most rooms makes up the introverted quality of the home, balancing the balconies and terraces that connect it with street life and the lush green foliage outside. The north-facing bridge at the front sits atop the parking slab and accommodates a powder room. This space is accessible from the living room by discreet steps that integrate with the design of the sofa.

© Geeth Gopinath
© Geeth Gopinath

The formal expression of the house derives from the interior volumes and the differences in level are apparent from the exterior, where the 14 ‘high door and the 8’ high bridge facing the street are seen together. An inclined RCC slab, covered with recycled natural teak wood crosses the front facade, emphasizing the horizontality of the shape. This is further highlighted by the design of the door and the horizontal wooden slats included in the composition.

© Shamanth J Patil
© Shamanth J Patil

Perforated sheets at the strategic junctions of the facade act as counterpoints, balancing the warmth and solidity of the wooden elements. A concrete surface finish used for some exterior walls echoes the interior, providing a sturdy contrast to the fine finish of the white plaster walls, Italian marble floors, and natural wood. The skylights as well as the large windows bring light into the house with a speckled quality filtered through the lush foliage. The views of the garden from all areas of the house instill a serenity reminiscent of traditional courtyard houses while adapting to a decidedly contemporary and urban lifestyle.

© Shamanth J Patil
© Shamanth J Patil



Source link

Comments are closed.