Stephanie Brown Brings Casual Elegance to Renovated Vancouver Home

Large family get-togethers are enjoyed in the open-concept living spaces of this Vancouver home, which interior designer Stephanie Brown updated with fun in mind.

The house is located in a quiet, upscale area of ​​the Canadian city. Built in 1991, it originally featured a postmodern aesthetic, while later renovations favored the craftsman style.

The layout of the house has been rearranged to create a double height foyer

Its latest iteration was designed by local studio Stephanie Brown, who owners Joanne and Alan asked to design the interiors.

The couple have a blended family with six adult children, and while only one still lives at home, the others often come back for dinner together.

Kitchen
Small rooms have been opened up to create larger entertaining spaces

Modifications to the plan of the house were therefore necessary to allow it to comfortably accommodate so many people in the evening, while remaining comfortable during the day.

“Before the renovation, the layout had very formal, separate rooms,” Brown said. “We reworked the ground floor layout to create a more open concept space, which would provide better circulation for modern family gatherings and less formalized spaces.”

Living room
Jewel tones and feminine hues add variation to the predominantly white color palette

An expanded family room is now adjacent to the kitchen, which features a generous island with a teal-colored base for preparing meals and enjoying breakfast.

The same teal hue, chosen for “Joanne’s love of moody jewel tones” continues in the pantry, while more feminine pinks and purples are introduced to other spaces through fabrics from furnishing.

Lair
Small rooms like this office space feature darker colors

In the dining room, a large black table is positioned under a grid of mid-tone oak beams and a Shape-Up chandelier by Ladies and Gentlemen Studio.

Oak is also applied as flooring, adding visual interest and bringing warmth to the predominantly white palette throughout the home.

Darker colors are used in small spaces, including a new mudroom with gray and white patterned cement floor tiles and a wallpapered powder room.

Also rearranging the layout of the first floor, a bright two-story lobby was created, with black, unpolished brass detailing.

mud room
A mud room with patterned ceramic tiles was created during the renovation

Artwork and decorative furnishings are scattered throughout the home, intended to convey a relaxed atmosphere more akin to a city loft.

“We were inspired by New York and European apartments, which feature unique collections of artwork, furniture and decor with stylish details,” Brown said.

“We opted for a relaxed version of these interiors, but where the interplay between classic and modern would still be fresh and unique.”

Bathroom
A bathroom is lined with dark wallpaper

Vancouver is consistently ranked as one of the most livable cities in the world and boasts a wealth of remarkable architecture and residential interiors.

Other recently completed projects include RSAAW’s renovation of a mid-century residence to include a double-height library and a house by D’Arcy Jones Architects designed to blend in with its neighbors.

Comments are closed.