overlapping volumes build house “of the extraordinary” by SHAPE / kouichi kimura in japan

FORM / Kouichi Kimura builds an “extraordinary” house on top of a hill

Enjoying panoramic views of Shiga’s mountainous landscape in Japan‘Hilltop House’ by SHAPE / Kouichi Kimura Architects takes the form of an all-white arrangement of overlapping volumes. The geometric residence occupies 830 m² with private lessons making the most of the suburban location and tranquil pools of water to create mesmerizing visuals. The exterior and interior of the dwelling have been meticulously planned to meet the needs and tastes of the client who specifically requested “the extraordinary”.

all images by Norihito Yamauchi

courtyard house with mountain view

The house of FORM / Kouichi Architects (see more here) is built on top of a hill that was generated during land development at the foot of the mountain. Approaching the site, individuals encounter a logging road concealed by branches that veers away from the main road, leading to the residence’s main entrance.

The client asked the architects to design an environment capable of bringing the extraordinary to daily life while making the best use of the location. Therefore, the team planned a house with a courtyard that opens generously to the mountainous landscape, offering striking natural views. The building is made up of large volumes underlined horizontally accompanied by a wall that surrounds the courtyard. The height of the wall was determined in such a way as to allow the occupants to see the large mountain ridges from the rooms.

a tranquil pool of water projects rippling visuals in the residence by FORM / kouichi kimura in japan

the water basin provides delicate visuals

The residence is designed to blend harmoniously into the environment, integrating with the topography and further increasing the landscape value of the place. Its gravelled courtyard is shaped like a blank space, with no planted areas. With the background landscape as the borrowed landscape, the occupants have the impression of being in an extended quiet space. Each individual piece uses unobstructed sight lines and natural light, creating a continuous space while being loosely segmented. The home that seems tranquil yet flowing will continue to produce fresh and extraordinary spatial experiences in everyday life.

To produce something extraordinary, under the attic of the house, the architects installed a water basin facing the courtyard. The landscape is reflected on the water with natural light, shadow and nearby objects creating delicate undulating visuals.

a tranquil pool of water projects rippling visuals in the residence by FORM / kouichi kimura in japan

a tranquil pool of water projects rippling visuals in the residence by FORM / kouichi kimura in japan

Comments are closed.