Old and new house / Objekt Architecten

Old and new house / Objekt Architecten

Old & New House / Objekt Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, YardOld & New House / Objekt Architecten - Interior photography, ColumnOld & New House / Objekt Architecten - Exterior photography, Brick, FacadeOld & New House / Objekt Architecten - Exterior Photography, Beam+ 30


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    490 m²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2022


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project

    Manufacturers: A LABEL, FLOS

Old & New House / Objekt Architecten - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, Yard
© Ypsilon Corporate Photography

Text description provided by the architects. In the middle of the Flemish fields, we started work on an existing single-family house and adjoining stables. Together with the owners and their recently retired parents, we have transformed the existing farmhouse into two houses, one of which is a retirement home, where it is possible to continue living for life. During this renovation, we have endeavored to disturb the typically Flemish rural character of the region as little as possible.

Old & New House / Objekt Architecten - Interior photography, column, arch
© Ypsilon Corporate Photography
Old & New House / Objekt Architecten - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade, Garden
© Ypsilon Corporate Photography

The shape and continuity of the existing roofs have been preserved, as well as almost all of the exterior walls of the original structures. The existing house has been converted into care accommodation. A new volume was placed within the boundaries of the adjacent barns, housing the living quarters of the family providing care. This ensures sufficient privacy for both families, without compromising outdoor space and views.

Old and new house / Objekt Architecten - Interior photography
© Ypsilon Corporate Photography

At the center of the new volume is the entrance hall, which acts as a hub connecting the other spaces. Although the residents of the retirement home have a separate entrance, there is an internal connection between the two living entities via the covered exterior room. The sloping roof of the existing nursing home was extended so that it was perpendicular to the new volume, which was designed as a concrete beam supported by diamond-shaped columns. The space under the roof houses various sleeping quarters, a bathroom and several spacious storage rooms.

Old and new house / Objekt Architecten - Image 26 of 30
Map – Site

In addition, a direct connection to the retirement home has been provided so that in the event of an emergency, residents have quick access to the bedroom on the ground floor. On the other side, the roof rests on the original exterior wall, which allows new residents to enjoy a covered outdoor space in bad weather or hot weather. The rooms are connected by a long night hall. Several skylights of different sizes provide enough light. Bespoke furniture on one side alternates storage space with lower benches where residents can retreat to read a book.

Old & New House / Objekt Architecten - Interior photography, Column
© Ypsilon Corporate Photography
Old & New House / Objekt Architecten - Exterior photography, Brick, Facade
© Ypsilon Corporate Photography
Old & New House / Objekt Architecten - Exterior Photography, Beam
© Ypsilon Corporate Photography

The exterior appearance of the existing house and barn has not been altered. The classic bricks and tiles of the roof ensure that the farm retains its authentic character. The new volume, largely provided with large bay windows, has been coated with a bronze-coloured aluminum finish. Concrete structural elements and red-brown floor tiles provide the necessary contrast without disturbing the whole. The brutal and raw character of the old elements reinforces the delicate and refined aspect of the new residential entity.

Old & New House / Objekt Architecten - Interior photography, Windows, Facade
© Ypsilon Corporate Photography

In the new house, the choice fell on a low-maintenance polished concrete floor. In the lounge area – which houses the living room and play area – a contrasting sandblasted oak herringbone parquet floor was chosen. In the center of the house, there is a royal blue core, which houses on one side a toilet, a cloakroom and a staircase, and on the other part of the kitchen and storage room. The rounded kitchen island, finished in a natural wood tone, has a peach-colored countertop.

Old & New House / Objekt Architecten - Interior photography, Kitchen, Counter, Windows, Chair
© Ypsilon Corporate Photography

Combined with the brass accents, they give the whole a contemporary and luxurious look. With this renovation, we have tried to transform an existing house into a care home where the original residents feel at home and can live their entire lives, while guests do not have to sacrifice modern comforts and convenience. privacy.

Old and new house / Objekt Architecten - Interior photography
© Ypsilon Corporate Photography

Comments are closed.