Hacker Architects studio renovates the Bailey Residence at Black Butte Ranch in Oregon

Butte Noire Ranch covers a vast area of ​​728 hectares in central Oregon, more precisely in the cascades of central Oregon, 11 kilometers from the town of Sisters which takes its name from the three volcanic peaks of the mountains of the Three Sisters. Since the 1970s, Black Butte Ranch has become a popular tourist destination, popular with families and offering a wide range of accommodations and entertainment, including a golf course. From hotels to rental homes, visitors can choose from more than 120 options for overnight stays. Among the accommodations at the Ranch, there are also the Country House Condos. Houses with a strong urban character that were however built in a strictly rural context where they create a pleasant contrast. One of the first country house condos from the 1970s is the Bailey Residence, a beloved family home that had never been updated.
The time had come to adapt the spacious 167 square meter house to the contemporary needs of new generations. The task of renovating the interiors of the beloved holiday home has been entrusted by clients to the Portland-based company The Hacker Architects studio. The clients, Tim and Nive Bailey, had pretty clear ideas in mind: “ Overall, our summer is relaxed, and everything we do at home should be along the lines of keeping life simple..”
The design of the renovation could only be a conscious and careful homage to the original design concept, with a vibrant and nostalgic mix of colors and textures. From the bathroom tiling to the soapstone fireplace, every detail seeks to blend the retro spirit of the original interiors with a modern color palette which, in turn, draws inspiration from the beautiful natural surroundings of the Ranch.
Much of the design focused on peeling away the aging layers that the house had accumulated, to uncover the beautiful wooden structural elements of the original Bailey Residence, covered over the years. Once the carpeting was removed and the drywall removed from the walls and ceilings, the blue pine of the original structure was revealed. The Studio Hacker team devoted great attention to matching every new wooden detail with the particular vintage of Bailey’s existing buggy blue pine. Exposed wood creates a rich, natural pattern reminiscent of a cozy ranch cabin and provides an elegant, understated backdrop throughout the home.
Flexibility and simplicity were an absolute priority for the owners of the Residence, in line with the updated needs of contemporary families. The renovation project simplifies the original layout, creating open and easy-to-understand spaces. By eliminating multiple walls, it was possible to create larger spaces that allow natural light and views into every room.
Early in the design phase, the Hacker studio discovered in the original drawings that a large window in the main living area had been left out during the construction of the house. The team was thus able to integrate this element into the renovation. Additionally, new built-in shelving and wall cabinets are a prominent feature in almost any room, minimizing the need for furniture and ensuring efficient use of every space in the home, with its relatively small footprint.
Bailey Residence is a fine example of thoughtful renovation, where old and new blend seamlessly with compelling visual results. A beauty also recognized by the IIDA Oregon Interior Design Awards which named the project Best in Residential, 2021.

Christiane Burklein

Architecture and Interiors: Hacker
Contractor: Construction Management Services
Structural engineer: Madden & Baughman
Location: Oregon, United States
Year: 2020
Photographs: Jeremy Bittermann

Comments are closed.