GA House / Ivan Priatman Architecture

GA House / Ivan Priatman Architecture

Courtesy of Ivan Priatman Architecture© Guillaume Sutanto© Guillaume SutantoCourtesy of Ivan Priatman Architecture+ 40


  • Zoned Area of ​​this architectural project Zoned:
    621 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2021


  • Photographs Photographs: Guillaume Sutanto

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Leicht, Toto, Eterno Aluminum, JILU mesh, Titanium, Ubin Kayu

  • Principal architect:

    Ivan Priatman

© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto

Project summary – For a plantation house for a family of four on the slope of Mount Kawi in East Java, Indonesia, Ivan Priatman Architecture carefully stacked two rectangular blocks to minimize the felling of existing trees. The volume of the second floor is cantilevered beyond the volume of the first floor, creating engagement spaces that are formed by the juxtaposition. The house, all clad in local sandstone, combines the massiveness and weight of textured stone blocks with the weightlessness implied by the floating volume.

© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto

Project description – Located in a village on the slope of Mount Kawi in East Java, Indonesia, GA House is a two-story house built inside an existing coffee and clove plantation, for a family of four who owns the plantation. On the 6092 m2 plot, the house is built on the upper part of the plot, near the road to the top of the mountain, in an area where there are fewer mature trees. An interior perimeter wall that encompasses an area of ​​around 1900 m2 ensures the privacy of the house during harvest when workers would come to the plantation. From the street, the house is concealed by two slabs of horizontal stone walls.

© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto

The placement of the masses minimizes the felling of existing cloves. A rectilinear volume of the first floor is placed parallel to the street and faces west from the rear garden, while the second floor is turned and cantilevered beyond the volume of the first floor, to face a more favorable south-westerly direction. The second story cantilever at the front greets visitors entering the compound and creates an entrance to the house, while at the other end the floating mass borders and gives shade to the outdoor patio while offering a second-story perspective of the plantation beyond the interior perimeter wall. A 3.5 meter long teak wood partition swivels for entry into the house and blurs the distinction between wall and door, as well as dissolves the barrier between interior and exterior. The staircase connecting the two floors creates a triangular extrusion pierced with small triangular openings that let morning light enter the interior space.

© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto

The rectangular configuration of the concrete columns coupled with the steel bracing on the brackets gives the house the much-needed structural stability and rigidity, given its location in an earthquake-prone area. The house is largely closed at the front, but fully open to the landscape and the plantation at the rear. The north end of the first floor is occupied by the service and guest area, while the south end is occupied by the main living room. Sliding glass doors from the living room open fully onto the outdoor terrace extending the interior into the landscape and beyond, while lush greenery and trees provide the necessary shade for post-sun exposure. midday. The bedrooms are located on the second floor facing southwest and offer stunning views of the landscape. The house is clad in Palimanan stone, a local sandstone, in a textured ledge stone pattern, put together by local artisans.

© Guillaume Sutanto
© Guillaume Sutanto



Source link

Comments are closed.