Flinders Residence / Abe McCarthy Architects


Flinders / Abe McCarthy Architects Residence

© Shannon McGrath

© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath© Shannon McGrath+ 39


  • Zoned Area of ​​this architecture project Zoned:
    921 m²

  • Year Year of completion of this architecture project

    Year:


    2020


  • Photographs Photographs: Shannon McGrath

  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: AGM, Pierre CDK, Outdoor eco, GUBI, honey, AV-ID and Abe McCarthy Architects, Abelwood, Bruhn limestone, Colorbond & Lysaght, Leibherr, Sikkens, WOCA Wood Finishing Products, Black-smith

  • Principal architect:

    Abe mccarthy





© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Text description provided by the architects. A study of modern country-style living, manifesting itself as an enclave of barn-like forms that speak to earth, earth, and the interplay of texture, light and space. Gable roofs and sculpted openings open up to the landscape from all angles, creating a continuous dialogue of sun and shade.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The design is premised on creating a romantic evocation of farm life, yet underpinned by a pragmatic and highly resolute episodic space. As the site was initially an open paddock, the design response had to engage with views in all directions. The building is divided into three interconnected pavilions to allow light and air, framed views and discreet spaces that work as a whole and independently.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Ground floor Plan
Ground floor Plan
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
Plan - 1st floor
Plan – 1st floor
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

The forms of the barn allow a significant opportunity to engage with the landscape expansively at ground level, and then move on to more intimate and comfortable experiences on the upper levels of the ‘loft’. This allowed the design to use spectacular double height spaces while maintaining a sense of warmth and coziness.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

In terms of sustainable initiatives, the project uses several key strategies to enable it to operate in an off-grid context:

  • Biomass boiler supplying heating and hot water.
  • Solar panel providing basic power.
  • Rainwater storage to fill domestic water, irrigation and fire fighting water reserves.
  • Large thermal mass designed to absorb the weak summer sun for passive solar heating.
  • Louvered and opening glazing, including opening skylights to allow the building to breathe and cool naturally, or close to deal with seasonal extremes.
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Our customers were looking for a design that captured that feeling of warmth and coziness in the chalet-type projects they experienced in mountainous regions around the world. The interior expression of a house lined with wood imbues the house with this warmth and depth of natural charm.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath
East and West elevations
East and West elevations

“The result is amazing because that’s all we wanted in terms of the way we live in the house, and the warmth and closeness that the original brief looked for, but there is a modern architectural benefit to the whole house that makes it extraordinary to live. “JNS – Client.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath

Our client was stylistically inspired by non-contemporary buildings, including rural vernacular types of European and American heritage.

© Shannon McGrath
© Shannon McGrath



Comments are closed.