A family’s retreat is a natural fit in England’s New Forest National Park

Homes We Love: Every day, we feature a remarkable space submitted by our community of architects, designers, builders and owners.

Project details:

Location: Hampshire, United Kingdom

Architect: PAD Studio / @pad_studiofr

Manufacturer: Belmore Building

Structural engineer: MBC wood frame

Landscaper: PAD Studio / @pad_studiofr

Cabinets: R Hemsworth and Sons

Ecology Advisor: Ecological support

Environmental Advisors: To live in

Photographer: Jim Stephenson / @clickclickjim

From the architect: Studio PAD has completed a serene three-bedroom home for a London-based family in the New Forest National Park, UK. PAD studio was commissioned to revamp an existing dilapidated cottage on the site. The local planning authority has recommended the company design a new sustainable home rather than revive the disjointed cottage, provided the new home matches the footprint of the old.

“The L-shaped plan includes two pitched roof volumes clad in timber slats and white plaster in reference to neighboring A-frame cottages. A long glazed hallway and open walkway lines the internal boundary of the house, providing a visual connection to the main lounge/dining room and peaceful garden of ponds and wooden terraces Two bedrooms, a family bathroom and a master bedroom occupy one wing, while a lounge, dining room, an open-plan kitchen and utility space occupy the other.

“The interior palette of natural materials was chosen to bounce light throughout the home. A custom concrete fireplace lines the living space; a custom-made stair railing is wrapped in nearly half a mile ( 453m) of sisal rope; walls and ceilings are hand washed clay plaster and bespoke oak cabinets provide storage.

“The retreat also embodies studio PAD’s commitment to environmentally friendly architecture, with triple-glazed windows, abundant insulation, natural ventilation, an air-source heat pump for off-grid heating, photovoltaic panels and a timber frame structure with blown paper insulation in the roof.”

Comments are closed.