35 Green Corner Building / Studio Anne Holtrop

35 Green Corner Building / Studio Anne Holtrop

Courtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne Holtrop+ 31

  • Collaborators:Maitham Almubarak, Dario Biscaro, Pedro Henriques, Edoardo Massa, Massimiliano Marcorni, Yuiko Shigeta, Remco Siebring, Carlotta Testa

  • Customer:Sheikh Ebrahim Center

  • Structural engineer:Mario monotti

  • Architects:Studio Anne Holtrop

  • City:Muharraq

More specsLess specs

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

Text description provided by the architects. The floor plan of the building consists of two equally sized rooms and a core in between. The plan is very shallow and has a long main facade with two short facades. With the shallow depth of the plan, the facade itself is the main spatial element.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Site map - Building construction
Studio Anne Holtrop_ Site map – Building construction

The facade consists of structural wall elements cast in sand with a strong relief. The elements are sunk on the ground next to the building. Each cast gives a unique imprint on the element. At the level of the windows and the corners of the building, the relief is visible, like a geological cut in the ground.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Ground floor plan - Building construction
Studio Anne Holtrop_ Ground floor plan – Building construction
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

In the interior, sand casting is repeated in the concrete floor slabs, which are made in the same way. In front of the windows, large shutters can be moved. The shutters (and the front door) are made of sand-cast aluminum with the relief facing inward. Unlike concrete elements, aluminum sand castings are hollow. Through the windows, the interior of the casts can be seen.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Section - Building construction
Studio Anne Holtrop_ Section – Building construction
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

The Green Corner building takes its name from an existing corner with a vertical garden designed by Patrick Blanc. The building will be built against a parking lot, designed by Christian Kerez.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop



Source link

Comments are closed.